Marzysz o funkcjonalnej i nowoczesnej kuchni, w której codzienne przygotowywanie posiłków stanie się dla Ciebie przyjemnością? Myślisz o tym, w jaki sposób zaaranżować pomieszczenie, aby nie stracić cennej przestrzeni roboczej, ale móc na niej również wygodnie spożywać przyrządzone dania? Idealnym rozwiązaniem może okazać się połączenie stołu i blatu kuchennego. Jest to idealny przykład tego, że ergonomia pracy i niewymuszona elegancja idą ze sobą w parze.
Dlaczego warto połączyć stół z blatem?
Meble typu „dwa w jednym” cieszą się stale rosnącą popularnością, gdyż pozwalają zaoszczędzić nieco miejsca, a przy tym są wyjątkowo funkcjonalne. Większość blatów kuchennych wykonana jest z płyty laminowanej lub drewna, które jest bardzo wytrzymałe i eleganckie. Oba te rozwiązania sprawdzą się idealnie nie tylko jako przestrzeń robocza, ale również stół, przy którym można spożyć przygotowany posiłek. Stół będący integralną częścią kuchni jest wygodny i praktyczny, a przy tym pozwala zachować spójność aranżacji wnętrza.
Gdzie sprawdzi się połączeniu stołu i blatu kuchennego?
Blat kuchenny pełniący funkcję stołu jest idealnym rozwiązaniem do niemal wszystkich wnętrz. Szczególnie dobrze współgra z kuchnią zachowaną w aranżacji nowoczesnej lub industrialnej. Połączenie tego rodzaju sprawdzi się przede wszystkim tam, gdzie pojawia się problem z niewielką ilością przestrzeni do zagospodarowania. Dzięki niemu przestrzeń robocza staje się jadalną wtedy, gdy pojawia się taka konieczność. Czy rozwiązanie sprawdzi się wyłącznie w małych mieszkaniach? Absolutnie nie! Decydują się na nie również osoby, które mają oddzielną jadalnię, ale pragną móc wykorzystać część blatu kuchennego po to, by zjeść przy nim szybki posiłek, czy też napić się porannej kawy.