Jest dużo prawdy w stwierdzeniu, że kuchnia jest prawdziwym sercem domu. W wielu krajach wschodniej Europy przyjęło się nawet, że dalszych znajomych przyjmuje się w salonie, ale najbliższych przyjaciół – w kuchni. Jest to bowiem miejsce szczególne, łączące wszystkich domowników.
Wybór odpowiedniego blatu kuchennego ma w związku z tym ogromne znaczenie. Bezpośrednio wpływa na komfort mieszkańców – zarówno na ich codzienne funkcjonowanie, jak i estetyczny odbiór pomieszczenia. Decydując się na odpowiedni blat kuchenny warto podejść do tego, jak do poważnej inwestycji. Inwestycji na lata! Na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego blatu kuchennego? Przygotowaliśmy dla was zestawienie najważniejszych czynników.
Blat kuchenny – przede wszystkim materiał!
Blaty kuchenne są wytwarzane z bardzo wielu materiałów. Warto mieć świadomość, że kwestie estetyczne są ważne ale przede wszystkim priorytetem jest CECHA UŻYTKOWA konkretnego blatu, a ta ma ścisły związek z materiałem z którego jest wykonany.
Blaty kuchenne z laminatu
- odporność na ścieranie oraz odbarwienia
- łatwe w utrzymaniu w czystości
- przystępna cena
- duża ilość odcieni
Blaty kuchenne z kamienia naturalnego
- najbardziej trwałe i odporne na uszkodzenia – również te chemiczne
- stosunkowo ciężkie, dlatego wymagają odpowiedniego osadzenia
- efektowne
- lżejsze od blatów z kamienia naturalnego
- trwałe i odporne na uszkodzenia, ale nie tak bardzo jak blat z kamienia naturalnego
- wyjątkowo trwałe i odporne na uszkodzenia
- duża ilość odcieni
- wysoka cena
Blat kuchenny – odpowiedni wymiar!
Blat kuchenny powinien być dopasowany do wzrostu użytkowników. Statystycznie zakłada się, że najbardziej optymalne rozwiązanie to blat umieszczony na poziomie 90 cm. Warto powierzyć montaż blatu kuchennego profesjonalnym monterom, którzy fachowo dopasują odpowiednią wysokość. Kolejną ważną kwestią przy montażu blatów jest przestrzeganie zasady, że blat powinien być szerszy niż szafki, na których jest instalowany. To wpływa bezpośrednio na łatwość utrzymania go w czystości. Unika się dzięki temu zabrudzenia frontów w trakcie przygotowywania posiłków. Grubość blatu kuchennego zależy od materiału z którego powstał blat. Seryjnie przygotowane blaty mają przeważnie grubość od 2,7 cm do 4,0 cm. Kamienne blaty w związku ze swoim ciężarem, przeważnie bywają cieńsze – około 3 cm. Blaty z laminatu nie są tak wytrzymałe, dlatego ich grubość to około 4 cm.
Szukasz odpowiedniego blatu kuchennego, który będzie idealnie dopasowany do potrzeb twoich i twojej rodziny? Zapraszamy do kontaktu – z miłą chęcią spełnimy twoje marzenie!